Sună: 0744700704
SeniorDirect

Refuz – domn in varsta

Se intimpla frecvent ca atunci cind ii amintesti unui parinte ca are nevoie de ajutor, acesta sa opuna rezistenta, insistind chiar sa mai ai rabdare ca ei inca se descurca singuri fara ajutorul cuiva. Din cazuri reale se stie ca matusa care refuza categoric ajutorul la domiciliu in ciuda parului ei nespalat si a hainelor murdare, ori tatal tau care este sleit de puteri dar nu vrea sa renunte la sofat, au probleme. Apoi bunica care refuza sa se mute intr-o casa cu asistenta de specialitate pe motiv ca “acolo e plin numai cu batrini”. Aceste situatii sunt adevarate provocari la care trebuie sa faca fata copii, – care si ei sunt adulti – si au in familie un parinte atins de dementa. Inainte sa fim prea insistenti, trebuie sa intelegem frica lor de imbatrinire. Un alt aspect este neincrederea ca copii lor inteleg ce se intimpla cu ei, declinul emotional si fizic prin care trec, neincredere care ii face sa respinga orice incercare de ai ajuta. Un batrin cu tulburari cognitive precoce poate fi cel mai dificil test cind incercam o cooperare cu el.

Pentru a usura munca celor care se ocupa de ingrijirea persoanei in virsta avem citeva sugestii:

1. Incepeti devreme

Ideal ar fi ca familia sa aiba conversatii despre ingrijirea seniorilor inainte ca crizele de sanatate sa aiba loc. Intrebari ca:

– Mama, unde te vezi atunci cind vei imbatrinii? Sau
– Mama, cum te-ai simti daca am angaja o Ingrijitoare, astfel ca ai putea sta acasa, nu ar fi nevoie sa mergi intr-o casa de batrini?

2. Aveti multa rabdare
Dupa ce adresati intrebarile, care e bine sa fie lasate “deschise”, lasati destul timp persoanei dragi sa raspunda. Discutiile pot fi repetitive, tangentiale sau pot “sari” de la un subiect la altul.

3. Sondeaza profund
Pune intrebarile de asa maniera sa poti determina de ce un virstnic refuza ajutorul, iar dupa ce ai aflat, poti sa “croiesti” o solutie. Aici apar probleme ca invadarea spatiului intim, frica de costul ajutorului, faptul de a avea un strain in casa si nu in ultimul rind pierderea independentei. Cu tact si rabdare avansati, totodata atitudinea benefica este cea plina de empatie fata de sentimentele bolnavului si nu de negare a lor.

4. Ofera optiuni
Lasati persoana in virsta sa-si aleaga o zi precisa din saptamina, la o anumita ora cind este dispusa sa primeasca acasa Ingrijitorul. Acesta trebuie prezentat ca fiind un prieten, un companion pentru plimbari in parc, vizionari de concerte, teatru sau orice alt tip de activitati pe care seniorul le prefera.

5. Ajutor dinafara familiei
Uneori este mai usor pentru un parinte sa se explice unui profesionist sau unei alte persoane decit copiilor. Nu ezitati sa aduceti un asistent social, un preot, o sora medicala sau doctor ori chiar un vechi prieten care poate sugera ca parintele nostru are nevoie de ajutor.

6. Prioritizati problemele
Este de ajutor daca faceti doua liste, una cu problemele persoanei dragi si a doua cu notarea pasilor realizati de d-voastra, de asemenea notati unde aveti nevoie de ajutor. Daca notati aceste lucruri va usurati munca si scapati de mult stress.

7. Abordarea indirecta

Daca parintele sufera de dementa este benefic sa-i oferiti mai putine informatii, astfel il feriti de un stress in plus. Ingrijitorul este bine sa fie prezentat ca un prieten care are grija sa ca seniorul sa primeasca hrana pe tot parcursul zilei. Reduceti explicatiile despre ingrijire astfel parintele se va simti mai putin “amenintat”

8. Incepeti usor

Incercati ca Ingrijitorul sa il introduceti gradual, treptat. Incepeti cu vizitele scurte la domiciliu, sau o intilnire la o cafea, apoi mergeti impreuna la medic iar d-voastra plecati mai devreme –gasiti un pretext – lasand Ingrijitorul sa insoteasca parintele pina acasa.

9. Acceptati-va limitele

Atita timp cit seniorul nu este periculos pentru el insusi sau pentru altii, trebuie lasat sa traiasca dupa alegerile proprii. Nu puteti fi tot timpul alaturi de parintii vostrii.Lucrurile rele se intimpla si nu le puteti prevenii. Trebuie sa va acceptati limitele in ceea ce puteti realiza si nu este cazul sa va simtit vinovati. Poate asta suna putin rautacios sau lipsit de sentimente dar poate o zi sau doua fara mincare este testul care il face pe senior sa accepte ca are nevoie de o mina intinsa, de un Ingrijitor permanent la domiciliu.

Mult stres si multa alergatura pentru cei dragi aflati in dificultate insa odata ce lucrurile se “aseaza” atmosfera devine mai destinsa, intilnirile sunt mai placute iar parintele in cauza este in “apele lui” pentru ca are alaturi un prieten – Ingrijitorul.

Spor!

Categorii: Recomandari

0 comentarii

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *